söndag 29 augusti 2010

mini SIV

Stickcafé vid Lusthuset i Botaniska. Någon som var där? Skulle uppskatta att se lite bilder från er som kom dit. JAg ORKADE inte ta mig dit, men skulle snart behöva lite inspiration från andra stickerskor. Tur att mini SIV:en närmar sig. JAg fick inbjudan vi facebook, men om du har tur kan det finnas plats kvar och då bokas de på Västerhav. Om du bara kommer dit för att sticka och ev äta en bit mat, finns det säker plats. Hoppas vi ses!
Förminskning av halslinning. Jag lärde mig från tant kofta att för vida halsar (på koftor), kan göras mindre genom att virka fasta maskor med ett stumt garn, på insidan av halslinningen. Virknålen ska vara tunnare än vad man har använt till plagget i övrigt. Man kan ochså hoppa över några maskor, tex vart 5:e maska.
En tubsocka. Den stickas med 2 rm, 2 am, som försjuts ett steg efter 3 varv. Den första blev FÖR smal. Märkligt. 50 maskor som jag här har lagt upp förefaller passa min 6 åring bra. Jag gör alltså ingen häl på den här sockan. Verkar smart till ett växande barn. Det är första gången jag stickar denna modell. Jag vet att drops har mönster. Appråpå socka, håll med att dessa är kanonfina: https://docs.google.com/fileview?id=0B9DBgV2cs-A4ODA4YWVkZWQtNTA2Yy00OTJjLWFlYzItZDJhY2JlN2JjZTAz&hl=en&pli=1 De måste låta sig göras av mig.
För några veckor sedan började jag med en långkofta i mosstickning. Garnet har jag färgat själv, men tycker inte så mycket om färgerna. Kan passa till jeans kanske. Jag färgar nog över alltihop när koftan är färdig. Jag vill gärna ha kvar lite melering, men inte så tydlig markering. Förslag på hur göra? På något vis försvann lusten att förtsätta. Mosstickning kräver ju att man tittar emellanåt vilken maska som ska stickas. Koftan ska bli jättelång, så jag vill ju inte att den ska bli ful... Kanske kan man bestämma sig för 10 cm i veckan, och sedan tillåta sig något annat emellan. Stickning alltså!



Lisa blev jättenöjd. Knappar är isydda. Modellen såg konstig ut när man la upp boleron på bordet, men den sitter mycket bra på.



Man KAN ta kort i motljus. I Barken fiskade vi kräftor för några veckor seda. Barnen passade på att bada.




onsdag 11 augusti 2010

Det kom paket

Jippi! Så kul med paket! Detta är första gången som jag är med i byte på Sticka mera. Jag är verkligen jättenöjd med innehållet. 2 vita och 2 grå fabel och ett nystan med tapestry från Rowan. Mina färger alltihop. Teet ska bli gott att smaka. Tack snälla Sara! http://svooozeeknits.blogspot.com/
Boleron är klar. Den blev mycket populär. Tack snälla svärmor. Knappar är valda och ska nu sys i. Det blev oranga! blomknappar.

fredag 6 augusti 2010

Nytt i akryl

Hemma och hälsade på hos svärföräldrarna för några dagar sedan. Där erbjöd jag mig att sticka något till min minsta yngsta dotter, av det garn som svärmor inhandlat (enl dotterns önskemål). Modellen jag valde blev dennna söta bolera från Drops modell 0-683. Modellen sträcker sig upp till 4 år, men min dotter är 6, så det blev till förstora lite. Garnet är Freja multi från Svarta fåret (masktätheten 20 m / 10 cm i )100% akryl. Inte gör kul att sticka i men för en känslig dotter blir det toppen. Stickor 3,5.
Man skulle kunna tro att fotot är i svart-vitt :) Detta är en närbild på virkade kräftmaskor. Jag gjorde dem från avigsidan, så man ser baksidan av dem. Jag tyckte det blev bäst. Det är första gången jag virkar kräftmaskor och hittade jättebra instruktions video på youtube. Det är alltså avslutningskanten runt om koftan jag menar. Krägtmaskor virkas som fm, fast från höger till vänster.... http://www.smart-knit-crocheting.com/crab-stitch.html Det ska ju bli små bubblor, men kanske för att garnet är så tunnt, syns det inte så mycket tycker jag. Jaja, man kan ju pröva något annat än picotkanter någon gång.

Själva koftan gjorde jag för flera år sedan, men har inte använt den tidigare, för den blev för stor i halsrigningen. Jag har nu repat upp och stickat om. Det blev till att repa upp axelpartiet och sticka om björnbärsmöntret, vilket då jag stickade det första gången tyckte var lite knepigt. Det tyckte jag inte alls denna gång. Jag blev ganska nöjd. Den är inte perfekt men mycket bättre än innan. Det svarta är angora och det grå bomullsgarn (Jasmine) stickad i dubbel tråd. Det skulle vara enkel tråd upptill, men det blev så tunnt i förhållande till angoran-alltid är det någon ändring som ska till.


Kiri blockad. Den behöver inte vara större än så här tycker jag. Jag blev jättenöjd! Tills en granne frågade om jag inte kunne göra en till henne också. Jag funderar på att i så fall göra en enkel rätstickad sjal. Det skulle gå mycket fortare. Eller hur sätter man ett pris på 40-60 timmars jobb?








måndag 2 augusti 2010

oblockad men klar.

Kirisjalen är klar nu. Den skulle blivit ännu större. Enligt mönstret. 1,5 meter på mitten nedifrån och upp. Jag får se vad måttet blir efter blockning. Jag bestämde att den var klar nu i alla fall. Nu vill jag börja på något nytt! Garnet är tunnt lingarn från Daisys Design och stickor 4,5. Jag har köpt en smal spetsbår som jag ev ska sy fast precis oanför avslutningskanten.
Picotkanter är fint tycker jag. Enl mönstret skulle picoten stickas: 1 lm, 3 lm med en fast maska i den första av dessa 3 lm och sedan 1 lm. Det blev inte snyggt, så i stället hoppade jag över de 2 lm på var sida om picoten., som är gjord över 4 lm istället. Det tyckte jag blev snyggare.

Linnet ät klart. Kallaskorsett i mönstet. Hm... för uringad i mitt tycke....


...Bärs (inte öl) med fördel med ett linne under. Jätteskönt med för övrigt perfekt passform. Letads pärlemo knappar, men hittade knappar som påminde om pärlemo, som får duga.



Detta ligger i paketet som förhoppningsvis når sin mottagere i dag. Göteborgste inhandlat på Tehuset på Kungsportsplatsen. 100g pälsull från Östergötlands ullspinneri och 100 g Visjögarn från samma spinneri.Färgen är limegrön. Felted tweed från Rowan i underbar gråblå färg.Under twdeeden ligger ett inte helt komplett nystan med Nobless från Atelier Zitron. Det innehåller silke och är som smör att sticka i. Tant Kofta gjorde en jättefin axelvärmare i detta garn (som jag har provstickat)http://tantkofta.blogspot.com/2009/09/axelvarmare-med-prickruta.html