tisdag 28 december 2010

Stickcafé on line

Sjalen har jag visat tidigasre här på bloggen, men nu har jag kommit lite längre. Det känns kul att göra något som ingen annan gör. Även om det finns några fler som gjort sjalen (har jag sett på Ravelry )så blir den ändå unik, för man nystar själv upp garn som man blandar själv från de olika garnerna som kommer med i kitttet. Man ska nysta upp 3 - 8 meter av varje färg. Jag upptäckte att det mörblå nog inte skulle vara med i sjalen utan på bården runt om istället, mendet gör den ju än mer unik... jAgtror att blomraden ska upprepas så att det totalt blir 4 rader, och jag har redan nu ca 350 maskor på stickan! jag skulla tippa att varje varv tar ca 30 minuter,så jag har mångahärliga sticktimmar framför mig. Ibland är det gott att sticka något snabbstickast emellan. Som denna multifärgade koftan modell rymlig. Jag hade tänkt ha den som en sorts kappa till våren. Jag kommer att sticka ett skärp till den som då ger en smalare siluett. Det kan behövas efter all julmat. Silverbroschen är från Helena "HÖGFORM"


På mellandags-stickcafét på Facebook har jag de senaste gångerna lagt in dessa foton:


lördag 11 december 2010

Koftaväxer fram

Jag tänker mig att det ska bli en kofta av det färgglada slaget. Inte likt mig jag vet men även den bäste kan ändra sig. Tyckte att det behövdes nu i vintermörkret. Jag har blandat vilt och stickar på stickor 8, så det går undan... ...några timmar senare... ja SÅ vild är den ju inte, jag håller mig till några få skalor- och inget rosa



Värdinnegåva till världdens bästa väns mamma. Kommer att levereas på julafton.

Garnet är Fabel som jag fick jag fick i ett byte på stickameras sida. Fabel är verkligen ett jätteskönt sockgarn. Och billigt.





mohairtub

En till rosa halsvärmare är gjord. Nu har jeg en hel hylla med bara rosa halsdukar. Den är ganska lång, å denräcker till att vira 2 varv om man vill.
Den är patentstickad fram och tillbaka och hopsydd efteråt. Den är stickad i dubbel tråd av kid-silk från Drops. Jag la upp 126 maskor med 2 trådar på stickor 5 och stickade första varvet rät. Varv 2 stickas patent så här: 1 maska stickas genom både maskan på stickan och maskbågen från föregående varv (Knit one below), 1 avig. Upprepa varvet ut. Nästa varv stickas tvärtom. Dvs de aviga maskorna blir på baksidan räta, dessa stickas ihop med maskan från föregående varv, 1 avig. Om du alltid börjarmedden räta på varje sida blir det lätt att komma ihåg. Efter några varv syns mönstret tydligt och då blir det lättare. Var försiktig med att tappa maskor, för det är stört omöjligt att reparera patenstickning. Då får du "sticka baklänges till du hamnar pådet ställe som ska repareras. Den ena tråden är ljung7gammalrosa och den andra ljus puderrosa. När det ljusrosa tog slut använde jag en offwhite tråd. Garnåtgång: 4 nystan. Jag la ut en fråga på on-line stickcafét på faacebook om hur man stickar patent på rundsticka. Ska färsöka länka svaret, men då var tuben redan färdig.Kristina Selhammer men...jag har just stickat patentstickning på ett par vantar med strumpstickor...(då går det ju runt,runt) och det är enkelt!Jag tror man tänker svårt bara...varv ett...gör som vanligt, lyft en maska med omslag...en rät...osv varvet ut...och nästa varv "bara" aviga,räta utan omslag...och varv 3 lyft och omslag...en rät...så gjorde jag...!
Fast det blir ju halvpatent, som sagt. Observera att lyft maska med omslag = knit one below.